Hogyan válasszunk termoszt?
Csak két dolgot kell tudni egy termosznak, de azt jó, ha tudja.
A kívül belül rozsdamentes tartálynak a két rétege között vákuumnak kell lenni, vagyis nem lenni levegőnek és ezt olyan erősre kell megcsinálni, hogy igen nagy ütésnek, sérülésnek kell történjen, hogy megszűnjön. Azt, hogy új állapotban meg van a vákuum könnyű ellenőrizni, ha forró vizet öntünk bele nem szabad a külső rétegen érezni a meleget. Ha már a kezünk érzi akkor az nem jó, gyorsan kihűl vagy felmelegszik benne a folyadék. A gyártok megadják, hogy hány órát tartja a meleget és meddig a hideget, de néhányan kicsit valótlanul nagy számot adnak, amik kicsit gyanúsak. Ha pontosak akarunk lenni, akkor egy diagramot kellene használni, ami mutatja a beleöntött folyadék hőmérsékletét, óránként a kiöntött folyadék hőmérsékletét, és nem utolsó sorban a külső hőmérsékletet. Mivel nem mindenkit érdekelnek az ilyen unalmas részletek, csak akar egy jó termoszt, így hagyjuk a fizikát. A hőtartásnál még az is számít, hányszor tekertük le a kupakot, vagyis hányszor ittunk belőle. Apró trükkökkel lehet a jót is fokozni, pl. ha forró vízzel kiöblítjük a termosz mielőtt beleöntjük az innivalónkat. A másik fontos dolog a kupak, hogy szivárgás mentesen zárjon sok éven keresztül minden időjárási körülményben. Itt kicsit megoszlik, hogy ki mire esküszik, a letekerhető, vagy a nyomógombos. Ha jó gyártó készítette akkor a nyomógombos is jól működik, de még ha jó minőségű szilikon gyűrűket is használtak, lehet néhány probléma. Az egyik ha valami anyag kerül a záródó felületek közé esetleg citrom rost. Vagy ha nagy hidegben visszafagy a kiöntő nyílás és utána már nem zár rendesen. A tekerős kupaknál ez nem nagyon fordul elő, meg azt szemmel is észre vesszük ha gond van.
Mi a TATONKA márkát,már több mint 20 éve forgalmazzuk, és termoszaik azóta töretlenül népszerűek. Persze színesítjük néha a kínálatot más márkákkal, pl. az említett PRIMUS-al vagy más megbízható gyártókkal, de a TATONKA marad.